Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Onafhankelijk onderzoek naar marteling in Uruzgan noodzaak

  • wes

    Onafhankelijk onderzoek naar marteling in Uruzgan noodzaak

    09-09-2008 • SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar mogelijke marteling van Afghanen in Uruzgan door mensen die onder de verantwoordelijkheid van Nederland vallen. De Onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie AIHRC, die in de provinciehoofdstad Tarin Kowt is gevestigd, beschikt over zes verklaringen van mensen die stellen gemarteld te zijn, zo meldt dagblad De Pers dinsdag.

    Harry van BommelVolgens AIHRC is er onder meer sprake geweest van slaan, stompen, het toedienen van elektrische schokken en hondenbeten. Het is onduidelijk of Nederlandse militairen direct betrokken waren bij het martelen. Evenmin is duidelijk waarom Nederland, dat de leiding over de militaire operatie in Uruzgan heeft, niet heeft ingegrepen om te voorkomen dat militairen van andere nationaliteiten martelden.

    Van Bommel wil opheldering van minister van Defensie Eimert van Middelkoop. “Het verhaal van Defensie over winnen van het vertrouwen van de bevolking van Uruzgan door middel van wederopbouw wordt hard onderuit gehaald. Dit is tegen de wet, tegen de afspraken en ondermijnt de doelen van de Nederlandse operatie in Uruzgan. Dit is onderdeel van het keiharde oorlogvoeren”, zegt Van Bommel. “Ik hoop dat het niet waar is, maar alles wijst er op dat het wel zo is. Een onafhankelijk onderzoek, zoals dat is gedaan door de commissie Van den Bergh in het geval van vergelijkbare beschuldigingen in Irak, is hard nodig. Ook zou het Rode Kruis ter plekke onderzoek kunnen doen.”

    http://www.sp.nl/defensie/nieuwsberichten/5952/080909-onafhankelijk_onderzoek_naar_marteling_in_uruzgan_noodzaak.html

  • Michel

    Lijkt mij overbodig. In een oorlog gebeuren nu eenmaal dingen die in vredestijd niet gebeuren. De taliban zal waarschijnlijk ook niet de conventie van Geneve nakomen.

    Waar wel raar dan een van Bommel tot een onderzoek oproept en dan later oproept tot een intifada.

    Van Bommel moet maar gewoon stilletjes vertrekken.

  • wes

    Als jouw zoon of dochter nu gemarteld zou worden, zou je misschien anders reageren.

  • Michel

    Mocht er al gemarteld zijn door onze jongens, dan zijn daar zeker geen kinderen bij betrokken geweest. Dat wordt alleen maar gedaan door onze moslim “vrienden”. Maar daar hoor je van Bommel en al die andere linkse ballen niet over,

    Nee de Nederlandse militair moet aangepakt worden, want die zijn misschien fout geweest foei.

    Misschien moet jezelf eens naar Afganistan gaan en dan daarna nog eens commentaar geven. Makkelijk praten vanuit je stoel.